Światowy Dzień Owoców i Warzyw

18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. To ważne święto, które przypomina nam o tym, jak istotną rolę w codziennym jadłospisie pełnią właśnie owoce i warzywa. Obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych.

Zapoczątkowane w Nowej Zelandii przez organizację 5+ A Day po raz pierwszy obchodzone było 18 października 2013 roku.

Uczniowie klasy drugiej  postanowiły uczcić to święto. Było zdrowo, kolorowo i radośnie. Na lekcjach uczniowie od kilku dni poznawali jesienne dary  naszych sadów, ogrodów i pól . Nazwali i rozpoznawali  wybrane warzywa i owoce, ich jadalne części. Dzielili się swoimi informacjami na temat  przetworów  wykonywanych w ich rodzinnych domach. To źródło witamin po które chętnie sięgamy w czasie długich zimowych dni. W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się również jak ważne dla ich i naszego zdrowia, dobrego samopoczucia jest uwzględnianie w codziennej diecie odpowiedniej porcji warzyw i owoców, które witaminy zawarte w owocach, warzywach odpowiadają za naszą odporność, wzrok, koncentrację, witalność.

Zdrowe i pożywne kanapki, owocowe desery oraz przekąski spożywali na przerwie śniadaniowej.  Powstały prawdziwe owocowo- warzywne cudeńka.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć .