Zapoczątkowane w Nowej Zelandii przez organizację 5+ A Day po raz pierwszy obchodzone było 18 października 2013 roku.
Uczniowie klasy drugiej postanowiły uczcić to święto. Było zdrowo, kolorowo i radośnie. Na lekcjach uczniowie od kilku dni poznawali jesienne dary naszych sadów, ogrodów i pól . Nazwali i rozpoznawali wybrane warzywa i owoce, ich jadalne części. Dzielili się swoimi informacjami na temat przetworów wykonywanych w ich rodzinnych domach. To źródło witamin po które chętnie sięgamy w czasie długich zimowych dni. W trakcie zajęć dzieci dowiedziały się również jak ważne dla ich i naszego zdrowia, dobrego samopoczucia jest uwzględnianie w codziennej diecie odpowiedniej porcji warzyw i owoców, które witaminy zawarte w owocach, warzywach odpowiadają za naszą odporność, wzrok, koncentrację, witalność.
Zdrowe i pożywne kanapki, owocowe desery oraz przekąski spożywali na przerwie śniadaniowej. Powstały prawdziwe owocowo- warzywne cudeńka.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć .