Zanim jednak przystąpiliśmy do przygotowania zdrowych i pożywnych kanapek starannie umyliśmy ręce , przygotowaliśmy talerze, podkładki , tacki na których umieściliśmy przyniesione produkty. Powoli zaczęły powstawać ,, kanapkowe cudeńka”.
Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, szaszłyki owocowe, sałatki i niesamowicie zachęcające przekąski . Do zrobienia kanapek uczniowie wykorzystali również przetwory przyniesione z domu.
W tym dniu przeprowadzono także pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Omówiliśmy produkty , które znajdują się w piramidzie żywienia- produkty które wpływają na nasze zdrowie, siłę i sprawność. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe. Kanapki spożywaliśmy w swoich klasach wspólnie na przerwie śniadaniowej.
Przygotowaliśmy również mapę mentalną – Jak dbamy o nasze zdrowie?
Akcja była dla uczniów nie tylko wspaniałą zabawą, okazją do samodzielnego przygotowywania zdrowych kanapek oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie młodego człowieka.