"Śniadanie daje moc" - podsumowanie akcji.

Aby zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania nasza szkoła włączyła się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. 8 listopada uczniowie z klas 0 – III najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. W przygotowaniach podobnie jak w latach ubiegłych, wsparli nas rodzice naszych uczniów. Dzięki nim na naszych szkolnych „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki, szaszłyki warzywno-owocowe. Nie zabrakło również soków. Klasy częstowały się nawzajem i dzieliły wykonanymi przez siebie posiłkami. Wszystkie te działania z pewnością przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również wzmocniły integrację szkolnej społeczności.

Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe. Wcześniej na zajęciach przygotowywały piramidę żywieniową, ucząc się rozróżniać zdrowe produkty.